p2  
   
   
 
 
   
  » Fläckar                    
   
Fläckar

Det finns olika slags smuts som tvättmedlet måste kunna ta bort.

  • Fläckar som är lösliga i vatten, t.ex. socker
  • Fläckar som är olösliga i vatten, t.ex. fett
  • Fasta partiklar, t.ex. sot
  • Smuts som bara kan tas bort genom blekning, t.ex. färg

Att ta bort fläckar är en konst. Om du är osäker, tala först med oss. Ett generellt tips är att först prova fläckborttagningsmedel på ett område som inte är synligt.
Vissa fläckar går endast bort vid kemtvätt. Det kan vara mycket svårt att efter vattentvätt få bort en fläck som lätt skulle gå bort i kemtvätten.
Om du bedömer att vattentvätt är rätt metod att få bort din fläck är det viktigt att inte vänta för länge; ju längre fläckarna sitter i ju mer ingrodda blir de!
Enligt vår erfarenhet är skrapning och strykning av stearinfläckar bortkastad tid. Stearinet äter sig bara in i tygets fibrer. Vi rekommenderar istället borttagning av alla feta fläckar, inklusive stearin, i kemtvätt. Feta fläckar försvinner också vid 90 graders tvätt.
Olika fläckborttagningsmedel verkar på olika sätt. Var noga med att läsa instruktionerna på paketet. Följ angiven verknings tid! Klorin  kan vara ett mycket effektivt medel men måste användas med yttersta försiktighet, även på vita bomullsplagg som lätt gulnar.
Var försiktig med att ta bort en fläck lokalt. Du riskerar bara att sprida den över en mycket större yta, om än i en ljusare nyans.
Se till att alltid sortera dina kläder enligt färg. Nya plagg färgar av sig lättare. Vid osäkerhet välj lägre temperatur med för tvätt. Använd tvättmedel enligt angiven dosering och kom ihåg att mängden tvättmedel i fört vätten ska vara lika stor som vid huvudtvätt.

Vid kulörtvätt, se till att använda ett bra tvättmedel som inte bleker.
 
 
 
 
   
   

Copyright © 2017 karlskogatvattcenter.se . All rights reserved.